fredag 7 september 2012

Låtsasbajs, kakor och konst

För ett tag sedan gick jag förbi det nyöppnade stället Lokalrätten på Tobaksvägen 6 i Hökarängen. Ligger precis  bredvid Ica.

Ett ambitiöst café med fantastiskt goda kakor, mat och konst. Inte bara på väggarna utan även skulpturer, installationer,  kurser och vernissage står på deras program.

I den ljusa lokalen står en inbjudande röd sammetssoffa och diverse möbler med 50-talsprägel. Bakom disken står Mariana och Jakob som startat och driver det hela. De verkar väldigt hängivna sin idé med ett café med lokala odlingar som mötesplats för folk, konst och aktiviteter.

Och i kväll 17 - 20 är det faktiskt vernissage för O S K A R  K O R S Á R, 7 -23 september.


Låtsasbajset då? 
Det enda som fattades när jag var där, var lite leksaker för mindre barn som ju inte brukar vilja sitta stilla i soffan och sippa latte hur länge som helst. I brist på sådana tog Jakob fram några bajskorvar av papier-maché som han hade hittat i rabatten utanför.

- Först hade vi en ganska ilsken skylt om att inte hundägarna skulle rasta sina hundar i rabatten, efersom vi odlar kryddor och örter där, berättar han. 

Och en dag låg papier-machékorvarna där. Någon bortkörd matte eller husse som ville markera lite, kanske.

- Jag tyckte det var ganska roligt, säger Jakob.

 Pumpapaj med egenodlad sallad.




Det här händer den närmaste tiden. 




Mäktig chokladkaka med glass och ätbar blomma. Den mörka chokladsmaken har en fruktig underton som kommer från citron.






 De egna odlingarna bakom huset. Mangold, potatis, kål och morötter. Dessutom har caféet en kolonilott. Så mycket av maten lagas av egenodlade grönsaker. Mer närodlat kan det knappast bli.





Fler som skrivit om Lokalrätten:
http://www.metro.se/stockholm/nu-ska-konsten-blomstra-i-hokarangen/EVHlht%21ziTR1jHSUkRA2/

http://www.stockholmshem.se/Boende/Vara-omraden/Soderort/Hokarangen/Omradesnyheter/Nyheter-Hokarangen/Ett-kulturhus-i-miniatyr/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar